top of page

MED

Koje su omiljene biljke naših pčela?

250 g staklenka

STANJE MEDA

Naš OPG je jedna od najvećih proizvodnja pčelinjih proizvoda u Dalmaciji. No, nažalost, s obzirom na klimatske promjene i surovu mediteransku vegetaciju naša proizvodnja meda je izrazito zavisna o sezoni te se sezone mogu i preklapati, samim time količine variraju iz godine u godinu. 

Honey jars

VRIJES

MANDARINA

DRAČA

ŠUMSKI MED

1 kg staklenka

250 g staklenka

150 g staklenka

70 g staklenka

250 g staklenka

150 g staklenka

70 g staklenka

250 g staklenka

150 g staklenka

70 g staklenka

150 g staklenka

70 g staklenka

250 g staklenka

150 g staklenka

70 g staklenka

PLANIKA

250 g staklenka

250 g staklenka

Honey Dipper

OD OMILJENIH BILJAKA NAŠIH PČELA

Trenutno smo nabolji poslodavac na otoku sa

24 000 000 sretnih pčela radilica koje se nalaze na naša dva pčelinjaka. 

Posjetitelji najviše pitaju zašto med kristalizira? 

Pa, tekstura meda je jako zavisna o interakciji šećera sa mineralima meda te neke sorte trebaju malu pomoć pri ponovnom otapanju ukoliko ne volite gusti med. To se može učiniti kod lokalnog pčelara ili uz pomoć tople vode. 

Također, med nema rok trajanja, no potrebno je pripaziti na to da se med čuva u zatvorenim staklenkama kako ne bi navukao vlagu iz zraka i počeo fermentirati. 

Za sva pitanja o pčelama i proizvodnji posjetite nas u kušaonici

Flying Around a Beehive 2
heather-2673649_1280 (1).jpg

Vrijes

Vrijes je biljka sitnog cvijeta te raste u niskim grmovima uz more. Među medovima u našoj ponudi vrijes ima najveći postotak antioksidansa i baktericidnih spojeva (fenola) radi čega i najbrže oksidira. 

Dokazano se bori protiv biofilma kojeg stvaraju bakterije te se tradicionalno najviše koristi protiv simptoma prehlade. Ovaj med se obično vadi u periodu od runjna do listopada.

Mandarina

Za ovaj med cvijeta mandarine pčelice moraju putovati u dolinu rijeke Neretve. Med je najblaži svojim okusom te prema istraživanjima ima svojstva slična protuupalnim lijekovima koji se koriste u liječenju kroničnih bolesti. Tradicionalno je najviše u upotrebi u ublažavanju probavnih smetnji. Ovaj citrusni med se vadi u svibnju. 

Screenshot 2024-04-25 at 20.20.33.png
draca-11-1170x650.jpg

DRAČA

Ova biljka raste u obliku velikih grmova među terasama. Prema istraživanjima ovaj med je bogat željezom i cinkom te se i tradicionalno najviše preporuča osobama sklonim anemiji. Vadi se te vrca u periodu od svibnja do lipnja. 

ŠUMSKI MED

Šumski med naših mediteranskih šuma je najbogatiji mineralima te se tradicionalno koristi pri probavnim smetnjama. Karamelast je okusom te se vadi u lipnju. Za ostale odgovore o tome kako pčele skupljaju šumski med morat ćete nas posjetiti u kušaonici.

Valsain_Valle.jpg
arbutus-strawberry-tree1-750x750_edited.jpg

PLANIKA

Planika je velika grmolika biljka koja je davnih vremena uvežena na područje dalmacije. Poznatija je po svojim slatkim crvenim plodovima koji lako fermentiraju no naše pčele obožavaju njen cvijet. Med od planike je više gorak od ostalih medova te jako lako kristalizira. U svom sastavu bogat je određenim spojem fenola koji pozitivno utiće na metabolizam masnoća na način da smanjuje količine “lošeg” kolesterola, također ima najniži omjer glukoze i fruktoze u sastavu pa je u odnosu na ostale medove pogodniji za dijabetičare.

KADULJA

Med cvijeta kadulje, poznate mediteranske mirodije je blago gorkasta okusa. Inače se vadi u svibnju. Prema istraživanjima dalmatinski med od kadulje je pogotovo bogat vitaminom B2 koji je esencijalan za vid te zdravlje kože i probave. Tradicionalno se koristi pri respiratornim bolestima. 

preview16.jpg
20200722_193623.jpg

Gdje mogu kupiti med? 

Kako biste kušali med posjetite nas u našoj kušaonici Ulica 92 2, 20260 Korčula. 

Osim meda također držimo propolis, marmeladu od gorke naranče te džem od smokava. 

bottom of page